Föreläsare; Professor Catharina Linde Forsberg, SLU
Bästa parningsdag hos tik
Könsmognad hos tiken infaller vanligtvis mellan 6-18månaders ålder och det är rasbundet. När tiken kommer i könsmognad/pubertet har hon uppnått 85 % av sin vuxenvolym.En tik kommer aldrig i menopaus, dvs. slutar aldrig löpa. Fruktsamheten avtar däremot gradvis efter 4års ålder.
Tikar löper 1-3 ggr/år, varje löp har fyra faser
Proöstrus (förlöp), könsorganet fylls med blod, slidväggarna tjocknar och vulvan svullnar. Under den här perioden syns första tecknen på blod som gradvis ökar och blir klarare i färgen. De rikligaste flytningarna syns strax före ägglossningen.
Under den här perioden vill tiken leka med andra hundar.
Proöstrus varar ca 7-10 dagar. Normala avvikelser från detta 3-27 dagar.
Medel är 9dagar. Under den här perioden avmaskas tiken.
Östrus (egentligt höglöp), tiken accepterar hanen, flytningarna bleknar (kan också ha slutat helt eller vara riklig), vulvan mjuknar och tiken förändras markant.
Östrus varar ca 4-12 dagar. Normala avvikelser från detta är 3-21 dagar.
Medel är 9dagar. Vanligtvis är tiken i östrus (höglöp) dag 11-14.
Metöstrus (efterlöp), oavsett om befruktning skett eller inte varar denna period i 2-3 månader p.g.a. hormonet progesteron. Vulvan återfår normal storlek och form.
Medel på detta är 63dagar om tiken är dräktig.
Anöstrus (viloperiod), 1-9 månader – vid 1-3löp per år.
Medeltid för detta är att den varar ca 3 månader.
Den genomsnittliga löpningsintervallen är 7månader - avvikelser kan sträcka sig allt mellan 3,5 till 13månader. Det är under senvinter som hundens naturliga och ursprungliga löpperiod ligger, det är också vid parningar under dessa löp som man sett procentuellt större valpkullar och bättre procentuell parning-dräktighet.
Om man använder tikar med ”annorlunda” löp i avel måste man ta beaktning att även denna typ av löp är nedärvbar.Ofta går kort förlöp - långt höglöp och långt förlöp - kort höglöp hand i hand.
Hunden är egentligen en monogam ras, det är genom människans ingripande de byter partner. Ofta är det, enligt Linde Forsberg därför man ibland kan se att en tik håller på sig, och väljer ”bort” en typ av hanne.
Tikens löpningscykel och fruktsamma period
Löpning – förlöp + höglöp
Kan vara så korta som 10dagar och så långa som 28dagar. Alla dessa variationer är inom en radie av vad som anses normalt.Parningsvilligheten kan även den se väldigt olika ut, även hos tikar som har liknande utseende på löp och ägglossning.
De flesta tikar har sin ägglossning i början eller mitten av höglöpet. Äggen är omogna då de avges från äggstockarna, vilket innebär att de inte är befruktningsdugliga. De behöver ytterligare 2 - 5 dagar efter ägglossning för att mogna. Därefter lever varje ägg i 2 - 4dagar.
Man brukar räkna med att hannens spermier lever i 4 - 6 dagar i tikens livmoder efter parningen. De körtlar i livmodersväggen och UTJ (förkortning för uterus). Det finns enskilda fall där man påvisat levande spermie så länge som 11 dagar efter parning.
Tiken kan alltså bli dräktig efter en parning som gjorts flera dagar för tidigt i förhållande till ägglossningen. Förutsättningen är att tillräckligt många spermier överlever tills några av tikens ägg har avgått och hunnit mogna. Tiken kan även bli dräktig efter en parning alldeles i slutet av höglöpet.
Den period, under vilken tiken kan bli dräktig och som hos många tikar är mellan 8 - 10 dagar lång, brukar kallas för tikens fertila period. Den mest fruktsamma perioden, äggen har hunnit mogna och är befruktningsdugliga.
Detta kallas för fertiliseringsperioden – befruktningsperioden. Den är ca 2 – 4 dagar lång.
Vaginalcytologi
Provet skall tas innefrån vagina
När skall tikens paras
Bland uppfödare är det en utbredd uppfattning att tikar ska paras under löpningens tionde till fjortonde dag. Även om det stämmer för många tikar så kan variationerna vara mycket stora. Vissa tikar har en kort löpcykel, det vill säga en kort sammanlagd förlöpnings- och höglöpningsperiod, på kanske bara tio dagar. Många tikar har en vanlig löpningslängd med 14 - 18 dagar, och andra har en lång löpning om upp till 21 dagar eller mer.
Tikar som har lika lång löpning kan ha olika långa förlöpningar och höglöpningar. Detta beror på att även om deras hormonkurvor ser likadana ut och de har ägglossning samma dag i löpningen, så blir de parningsvilliga (visar höglöpning) vid olika tidpunkt i förhållande till ägglossningen
Dräktighetstid hos tik
Den genomsnittliga dräktighetstiden hos tik är 63,6 dygn.
Om man vet hur länge tiken brukar löpa kan man ha som en praktisk tumregel att låta para henne två - tre dagar innan hon slutar löpa. Har du en tik som löper i tio dagar ska hon helst paras på 8;e eller 9;e dygnet i löpet, den tik som löper i fjorton dagar på 12;e eller 13;e och den tik som löper i 21 dagar på det 18;e – 19;e dygnet och så vidare.
Det är en balansgång mellan att hitta den dag när alla ägg avgått och blivit mogna, och att undvika att vänta med parningen tills hon inte accepterar hanen.
Vissa tikar visar inte tydligt när de har gått ur löpet, och en del kan tillåta parning trots att det är för sent. Bästa sättet att avgöra när tiken har gått in i efterlöpningsperioden (metöstrus) är att göra ett vaginalutstryk. Det kräver ingen annan utrustning än ett mikroskop. Catharina Linde Forsberg visade oss bilder på hur man med enkla medel kan se vart i löpet tiken ligger.
Ett mikroskåp med en upplösning på 200 till 400 är allt som behövs. Tyvärr har jag inte bilder på hur cellerna skall se ut när det är exakt rätt dag.
Fruktsamhet hos hund
Hanhundar blir vanligtvis könsmogna vid 6 - 12 månaders ålder – precis som med tikar är detta till stor del rasbundet. De större raserna utvecklas lite långsammare än de mindre. Sannolikt inverkar såväl arvsanlag som miljöfaktorer, till exempel utfodring och lokalisering .
Att hanhunden är könsmogen innebär inte att den är färdigutvecklad i sin reproduktionsförmåga. Spermaprover från unga hundar innehåller en hög andel obrukbara spermier. I en japansk studie fann forskare att beaglar blev könsmogna vid sex månaders ålder, men de uppnådde optimal spermieproduktion först vid 15 till 16 månaders ålder.
Enligt Catharina Linde Forsberg finns det inte mycket rapporterat om den åldrande hanhundens fruktsamhet. Några få enstaka berättelser kunde hon redovisa om där 15 - 16 år gamla hanhundar kunnat para tikar som sedan också fått valpar.
Rent allmänt är det dock ovanligt att hanhundar som är mer än cirka elva år har bra, sund fruktsamhet. Ofta går det inte speciellt bra att frysa sperman från hundar när de kommer upp i nio till tio års ålder, även om de fortfarande skulle ha normal fruktsamhet vid vanlig parning. En vanlig spermiedefekt hos äldre hanhundar är så kallade omogna spermier, vilka har en cytoplasmadroppe under spermiehuvudet, som uppstår till följd av den sjunkande testosteron nivå äldre hunden har. Dessa omogna spermier saknar helt befruktningsförmåga.
Troligtvis, fortsätter Catharina Linde Forsberg följer hanhunden även den degenererande utvecklingen vi människor följer – äldre män producerar sämre spermier som ger ökad andel missbildningar redan i fosterstadiet.
Testosteronet är olika hög hos de djuren man har i kenneln och följer en flocktillhörighet. Ofta ligger den markant högre hos en av de högre i flocken. Men den är även varierande under dygnet.
Spermierna bildas i testikeln, de passerar därefter genom bitestikeln. Vid denna passage mognar spermierna och får förmågan att befrukta. De kommer sen att lagras som mogna spermier i bitestikel-svansen. Spermieproduktionen, från de runda förstadiecellerna i testikeln och till färdig och mogen, avlång spermie tar ca 2 månader hos hund. Denna produktion sker kontinuerligt så att det hos en normal och frisk hanhund alltid finns mogna spermier i lager.
Produktionstakten påverkas inte av hur mycket hunden går i avel. Inte heller får den sämre spermiekvalité av att inte gå i avel på ett tag. Har hunden inte några parningar under en längre tid så avgår spermierna med urinen eller resorberas.
Används hunden till alltför många parningar under en kort tid kommer spermieförrådet i bitestikelsvansen att gradvis tömmas och för att bli fertil igen behöver hanen en viloperiod från avel.
Linde Forsberg rådde här uppfödare att inför parning, fråga om hanen kort innan er planerade parning kommer att para även andra tikar.
Hanhundens ejakulat är delat i tre delar.
1. Den första delen är vattenklar och innehåller inte några spermier. Den kommer i parningens inledningsskede, innan hanhunden har trängt in i tiken och tjänar framför allt som smörjmedel.
Den kommer från prostatakörteln.
Vanligen är volymen mellan 1 - 3 ml.
2. Den andra delen kommer vanligen just som hanhunden har trängt in i tiken, men innan hängning. Den är vit till färgen, har en volym mellan 0,5 - 3 ml, och innehåller praktiskt taget hela spermieportionen.
Denna avges således alldeles i början av parningen.
3. Hängningsfasen, den tredje delen. Denna är vattenklar och kommer från prostatakörteln. Den innehåller endast ett fåtal spermier. Den utgör den stora delen av ejakulatvolymen, och kan vara från ett par ml hos dvärghundarna till upp till 40 ml hos de storvuxna raserna.
Denna sista delen av ejakulatet skyddar till en början spermierna, och sedan, rent mekaniskt har den som syfte att spola in spermierna ända in i tikens livmoder.
Man har visat att spermierna nått ända uppe i tikens äggledare redan efter några minuter. Det är alltså inte nödvändigt med en regelrätt lång hängning för att tiken ska kunna bli dräktig. Om hanen skulle ramla av innan han har fått ordentlig hängning, t ex på grund av att tiken hastigt vänder sig runt eller sätter sig, så bör man försöka fånga upp de droppar som kommer från hanhunden. Om dessa inte är vita eller bara är svagt färgade och det därefter kommer en vattenklar vätska, så har tiken troligen fått i sig åtminstone en del av själva spermiedelen. För att förbättra chanserna kan man undvika att tiken sätter sig ned direkt efter denna del.
Hanhunden kan sprida infektioner till och mellan tikar i samband med parning.
Rent generellt är dock oron för smittspridning i samband med parning starkt överdriven, och många hundar antibiotikabehandlas helt i onödan, enligt Linde Forsberg.
Det vanligaste stället av en genitalinfektion hos hanhunden är i prostata. Den typiska bilden är att tiken får flytningar 2 - 7 dagar efter parning. Antibiotikabehandling kan rädda dräktighetens fortsättning. Vid utbredda kennelproblem med parningssmitta, dåliga dräktighetsresultat och valpdödlighet skall det till en grundlig utredning av smittkällor och smittvägar.
Ibland kan det vara en äldre hund, som inte längre själv går i avel, som utgör smittreservoir.
Det underlättar i samband med en utredning om hundägarna har fört ordentliga parningsjournaler. Dessa skall gå att få genom SKK.
AI och valpningsprocent
Valpningsprocent och kullstorlek med vaginal och intrauterin AI -färsk, kyld eller fryst spermier undersöktes på SLU.
Undersökningen gjord av Catharina Linde Forsberg 2000
Artificiell insemination kan göras i slidan (vaginal AI) eller i livmodern (intrauterin AI). Intrauterin AI ger vanligen både högre dräktighetsprocent och större kullar.
Detta beror på att många spermier kan sållas bort vid passagen genom livmodermunnen och att vägen som spermierna måste simma för att nå äggen är kortare vid intrauterin än vid vaginal AI. Detta är speciellt viktigt vid AI av fryst sperma, som efter upptining har en kortare överlevnadstid än färsk sperma.
Vid vaginal AI förs en plastkateter in i främre delen av slidan, där sperman deponeras.
De flesta veterinärer i Sverige inseminerar på detta sätt, som anses lättare än att lägga sperman i livmodern.
Vid intrauterin AI går man via slidan igenom den trånga och lutande livmodertappen och in i livmodern, där sperman deponeras.
Vanligen används i Sverige och Norge den s k norska katetern, en lång och smal rörformad sond, som är smidig men kräver en viss skicklighet av den inseminerande veterinären.
Intrauterin AI kan också göras med hjälp av endoskop, ett instrument med optik och belysning, som underlättar när livmodertappen ska passeras.
För bäst resultatet inseminerar man två gånger med någon dags mellanrum. Både vaginal och intrauterin AI utförs på en vaken och stående tik och tar bara några minuter. Insemineringen gör inte ont och de flesta tikar står snällt stilla under proceduren.
Statistik på dräktighet hos hund genom naturliga parningar är väldokumenterade – tack vara SKK - och har visat sig vara så höga som mellan 85% och 90%.
Resultaten för dräktighet genom AI är i allmänhet inte lika bra.
Men vid AI deponerad intrauterin i friska tikar och när sperma är av god kvalitet, visar statistiken 80-87% - 2008 - valpning även för frusen sperma.
Varför dräktighet tenderar att vara lägre efter AI är att det i många fall inte insemineras vid exakt rätt tidpunkt och att sperman ofta deponeras vaginalt.
Man skall även ta hänsyn till, när man läser statistik över AI att många är utförda på hund som har ett eller annat problem med att para naturligt.
****************************************************************
Detta är en del av den föreläsning jag tog del av. jag kommer försöka lägga in även de andra delar vi gick genom - behandlande kostnader kring import, export samt parningsbeteende snart.
Jag har även en del bilder och tabeller som ej lämpar sig för att lägga ut här.
Bästa parningsdag hos tik
Könsmognad hos tiken infaller vanligtvis mellan 6-18månaders ålder och det är rasbundet. När tiken kommer i könsmognad/pubertet har hon uppnått 85 % av sin vuxenvolym.En tik kommer aldrig i menopaus, dvs. slutar aldrig löpa. Fruktsamheten avtar däremot gradvis efter 4års ålder.
Tikar löper 1-3 ggr/år, varje löp har fyra faser
Proöstrus (förlöp), könsorganet fylls med blod, slidväggarna tjocknar och vulvan svullnar. Under den här perioden syns första tecknen på blod som gradvis ökar och blir klarare i färgen. De rikligaste flytningarna syns strax före ägglossningen.
Under den här perioden vill tiken leka med andra hundar.
Proöstrus varar ca 7-10 dagar. Normala avvikelser från detta 3-27 dagar.
Medel är 9dagar. Under den här perioden avmaskas tiken.
Östrus (egentligt höglöp), tiken accepterar hanen, flytningarna bleknar (kan också ha slutat helt eller vara riklig), vulvan mjuknar och tiken förändras markant.
Östrus varar ca 4-12 dagar. Normala avvikelser från detta är 3-21 dagar.
Medel är 9dagar. Vanligtvis är tiken i östrus (höglöp) dag 11-14.
Metöstrus (efterlöp), oavsett om befruktning skett eller inte varar denna period i 2-3 månader p.g.a. hormonet progesteron. Vulvan återfår normal storlek och form.
Medel på detta är 63dagar om tiken är dräktig.
Anöstrus (viloperiod), 1-9 månader – vid 1-3löp per år.
Medeltid för detta är att den varar ca 3 månader.
Den genomsnittliga löpningsintervallen är 7månader - avvikelser kan sträcka sig allt mellan 3,5 till 13månader. Det är under senvinter som hundens naturliga och ursprungliga löpperiod ligger, det är också vid parningar under dessa löp som man sett procentuellt större valpkullar och bättre procentuell parning-dräktighet.
Om man använder tikar med ”annorlunda” löp i avel måste man ta beaktning att även denna typ av löp är nedärvbar.Ofta går kort förlöp - långt höglöp och långt förlöp - kort höglöp hand i hand.
Hunden är egentligen en monogam ras, det är genom människans ingripande de byter partner. Ofta är det, enligt Linde Forsberg därför man ibland kan se att en tik håller på sig, och väljer ”bort” en typ av hanne.
Tikens löpningscykel och fruktsamma period
Löpning – förlöp + höglöp
Kan vara så korta som 10dagar och så långa som 28dagar. Alla dessa variationer är inom en radie av vad som anses normalt.Parningsvilligheten kan även den se väldigt olika ut, även hos tikar som har liknande utseende på löp och ägglossning.
De flesta tikar har sin ägglossning i början eller mitten av höglöpet. Äggen är omogna då de avges från äggstockarna, vilket innebär att de inte är befruktningsdugliga. De behöver ytterligare 2 - 5 dagar efter ägglossning för att mogna. Därefter lever varje ägg i 2 - 4dagar.
Man brukar räkna med att hannens spermier lever i 4 - 6 dagar i tikens livmoder efter parningen. De körtlar i livmodersväggen och UTJ (förkortning för uterus). Det finns enskilda fall där man påvisat levande spermie så länge som 11 dagar efter parning.
Tiken kan alltså bli dräktig efter en parning som gjorts flera dagar för tidigt i förhållande till ägglossningen. Förutsättningen är att tillräckligt många spermier överlever tills några av tikens ägg har avgått och hunnit mogna. Tiken kan även bli dräktig efter en parning alldeles i slutet av höglöpet.
Den period, under vilken tiken kan bli dräktig och som hos många tikar är mellan 8 - 10 dagar lång, brukar kallas för tikens fertila period. Den mest fruktsamma perioden, äggen har hunnit mogna och är befruktningsdugliga.
Detta kallas för fertiliseringsperioden – befruktningsperioden. Den är ca 2 – 4 dagar lång.
Vaginalcytologi
Provet skall tas innefrån vagina
När skall tikens paras
Bland uppfödare är det en utbredd uppfattning att tikar ska paras under löpningens tionde till fjortonde dag. Även om det stämmer för många tikar så kan variationerna vara mycket stora. Vissa tikar har en kort löpcykel, det vill säga en kort sammanlagd förlöpnings- och höglöpningsperiod, på kanske bara tio dagar. Många tikar har en vanlig löpningslängd med 14 - 18 dagar, och andra har en lång löpning om upp till 21 dagar eller mer.
Tikar som har lika lång löpning kan ha olika långa förlöpningar och höglöpningar. Detta beror på att även om deras hormonkurvor ser likadana ut och de har ägglossning samma dag i löpningen, så blir de parningsvilliga (visar höglöpning) vid olika tidpunkt i förhållande till ägglossningen
Dräktighetstid hos tik
Den genomsnittliga dräktighetstiden hos tik är 63,6 dygn.
Om man vet hur länge tiken brukar löpa kan man ha som en praktisk tumregel att låta para henne två - tre dagar innan hon slutar löpa. Har du en tik som löper i tio dagar ska hon helst paras på 8;e eller 9;e dygnet i löpet, den tik som löper i fjorton dagar på 12;e eller 13;e och den tik som löper i 21 dagar på det 18;e – 19;e dygnet och så vidare.
Det är en balansgång mellan att hitta den dag när alla ägg avgått och blivit mogna, och att undvika att vänta med parningen tills hon inte accepterar hanen.
Vissa tikar visar inte tydligt när de har gått ur löpet, och en del kan tillåta parning trots att det är för sent. Bästa sättet att avgöra när tiken har gått in i efterlöpningsperioden (metöstrus) är att göra ett vaginalutstryk. Det kräver ingen annan utrustning än ett mikroskop. Catharina Linde Forsberg visade oss bilder på hur man med enkla medel kan se vart i löpet tiken ligger.
Ett mikroskåp med en upplösning på 200 till 400 är allt som behövs. Tyvärr har jag inte bilder på hur cellerna skall se ut när det är exakt rätt dag.
Fruktsamhet hos hund
Hanhundar blir vanligtvis könsmogna vid 6 - 12 månaders ålder – precis som med tikar är detta till stor del rasbundet. De större raserna utvecklas lite långsammare än de mindre. Sannolikt inverkar såväl arvsanlag som miljöfaktorer, till exempel utfodring och lokalisering .
Att hanhunden är könsmogen innebär inte att den är färdigutvecklad i sin reproduktionsförmåga. Spermaprover från unga hundar innehåller en hög andel obrukbara spermier. I en japansk studie fann forskare att beaglar blev könsmogna vid sex månaders ålder, men de uppnådde optimal spermieproduktion först vid 15 till 16 månaders ålder.
Enligt Catharina Linde Forsberg finns det inte mycket rapporterat om den åldrande hanhundens fruktsamhet. Några få enstaka berättelser kunde hon redovisa om där 15 - 16 år gamla hanhundar kunnat para tikar som sedan också fått valpar.
Rent allmänt är det dock ovanligt att hanhundar som är mer än cirka elva år har bra, sund fruktsamhet. Ofta går det inte speciellt bra att frysa sperman från hundar när de kommer upp i nio till tio års ålder, även om de fortfarande skulle ha normal fruktsamhet vid vanlig parning. En vanlig spermiedefekt hos äldre hanhundar är så kallade omogna spermier, vilka har en cytoplasmadroppe under spermiehuvudet, som uppstår till följd av den sjunkande testosteron nivå äldre hunden har. Dessa omogna spermier saknar helt befruktningsförmåga.
Troligtvis, fortsätter Catharina Linde Forsberg följer hanhunden även den degenererande utvecklingen vi människor följer – äldre män producerar sämre spermier som ger ökad andel missbildningar redan i fosterstadiet.
Testosteronet är olika hög hos de djuren man har i kenneln och följer en flocktillhörighet. Ofta ligger den markant högre hos en av de högre i flocken. Men den är även varierande under dygnet.
Spermierna bildas i testikeln, de passerar därefter genom bitestikeln. Vid denna passage mognar spermierna och får förmågan att befrukta. De kommer sen att lagras som mogna spermier i bitestikel-svansen. Spermieproduktionen, från de runda förstadiecellerna i testikeln och till färdig och mogen, avlång spermie tar ca 2 månader hos hund. Denna produktion sker kontinuerligt så att det hos en normal och frisk hanhund alltid finns mogna spermier i lager.
Produktionstakten påverkas inte av hur mycket hunden går i avel. Inte heller får den sämre spermiekvalité av att inte gå i avel på ett tag. Har hunden inte några parningar under en längre tid så avgår spermierna med urinen eller resorberas.
Används hunden till alltför många parningar under en kort tid kommer spermieförrådet i bitestikelsvansen att gradvis tömmas och för att bli fertil igen behöver hanen en viloperiod från avel.
Linde Forsberg rådde här uppfödare att inför parning, fråga om hanen kort innan er planerade parning kommer att para även andra tikar.
Hanhundens ejakulat är delat i tre delar.
1. Den första delen är vattenklar och innehåller inte några spermier. Den kommer i parningens inledningsskede, innan hanhunden har trängt in i tiken och tjänar framför allt som smörjmedel.
Den kommer från prostatakörteln.
Vanligen är volymen mellan 1 - 3 ml.
2. Den andra delen kommer vanligen just som hanhunden har trängt in i tiken, men innan hängning. Den är vit till färgen, har en volym mellan 0,5 - 3 ml, och innehåller praktiskt taget hela spermieportionen.
Denna avges således alldeles i början av parningen.
3. Hängningsfasen, den tredje delen. Denna är vattenklar och kommer från prostatakörteln. Den innehåller endast ett fåtal spermier. Den utgör den stora delen av ejakulatvolymen, och kan vara från ett par ml hos dvärghundarna till upp till 40 ml hos de storvuxna raserna.
Denna sista delen av ejakulatet skyddar till en början spermierna, och sedan, rent mekaniskt har den som syfte att spola in spermierna ända in i tikens livmoder.
Man har visat att spermierna nått ända uppe i tikens äggledare redan efter några minuter. Det är alltså inte nödvändigt med en regelrätt lång hängning för att tiken ska kunna bli dräktig. Om hanen skulle ramla av innan han har fått ordentlig hängning, t ex på grund av att tiken hastigt vänder sig runt eller sätter sig, så bör man försöka fånga upp de droppar som kommer från hanhunden. Om dessa inte är vita eller bara är svagt färgade och det därefter kommer en vattenklar vätska, så har tiken troligen fått i sig åtminstone en del av själva spermiedelen. För att förbättra chanserna kan man undvika att tiken sätter sig ned direkt efter denna del.
Hanhunden kan sprida infektioner till och mellan tikar i samband med parning.
Rent generellt är dock oron för smittspridning i samband med parning starkt överdriven, och många hundar antibiotikabehandlas helt i onödan, enligt Linde Forsberg.
Det vanligaste stället av en genitalinfektion hos hanhunden är i prostata. Den typiska bilden är att tiken får flytningar 2 - 7 dagar efter parning. Antibiotikabehandling kan rädda dräktighetens fortsättning. Vid utbredda kennelproblem med parningssmitta, dåliga dräktighetsresultat och valpdödlighet skall det till en grundlig utredning av smittkällor och smittvägar.
Ibland kan det vara en äldre hund, som inte längre själv går i avel, som utgör smittreservoir.
Det underlättar i samband med en utredning om hundägarna har fört ordentliga parningsjournaler. Dessa skall gå att få genom SKK.
AI och valpningsprocent
Valpningsprocent och kullstorlek med vaginal och intrauterin AI -färsk, kyld eller fryst spermier undersöktes på SLU.
Undersökningen gjord av Catharina Linde Forsberg 2000
Artificiell insemination kan göras i slidan (vaginal AI) eller i livmodern (intrauterin AI). Intrauterin AI ger vanligen både högre dräktighetsprocent och större kullar.
Detta beror på att många spermier kan sållas bort vid passagen genom livmodermunnen och att vägen som spermierna måste simma för att nå äggen är kortare vid intrauterin än vid vaginal AI. Detta är speciellt viktigt vid AI av fryst sperma, som efter upptining har en kortare överlevnadstid än färsk sperma.
Vid vaginal AI förs en plastkateter in i främre delen av slidan, där sperman deponeras.
De flesta veterinärer i Sverige inseminerar på detta sätt, som anses lättare än att lägga sperman i livmodern.
Vid intrauterin AI går man via slidan igenom den trånga och lutande livmodertappen och in i livmodern, där sperman deponeras.
Vanligen används i Sverige och Norge den s k norska katetern, en lång och smal rörformad sond, som är smidig men kräver en viss skicklighet av den inseminerande veterinären.
Intrauterin AI kan också göras med hjälp av endoskop, ett instrument med optik och belysning, som underlättar när livmodertappen ska passeras.
För bäst resultatet inseminerar man två gånger med någon dags mellanrum. Både vaginal och intrauterin AI utförs på en vaken och stående tik och tar bara några minuter. Insemineringen gör inte ont och de flesta tikar står snällt stilla under proceduren.
Statistik på dräktighet hos hund genom naturliga parningar är väldokumenterade – tack vara SKK - och har visat sig vara så höga som mellan 85% och 90%.
Resultaten för dräktighet genom AI är i allmänhet inte lika bra.
Men vid AI deponerad intrauterin i friska tikar och när sperma är av god kvalitet, visar statistiken 80-87% - 2008 - valpning även för frusen sperma.
Varför dräktighet tenderar att vara lägre efter AI är att det i många fall inte insemineras vid exakt rätt tidpunkt och att sperman ofta deponeras vaginalt.
Man skall även ta hänsyn till, när man läser statistik över AI att många är utförda på hund som har ett eller annat problem med att para naturligt.
****************************************************************
Detta är en del av den föreläsning jag tog del av. jag kommer försöka lägga in även de andra delar vi gick genom - behandlande kostnader kring import, export samt parningsbeteende snart.
Jag har även en del bilder och tabeller som ej lämpar sig för att lägga ut här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar